Může být začátek týdne nebo víkend, na splnění snů není dán žádný pořadník. Jistě nejsem sám, kdo má přání strávit příjemné chvíle v památné Praze, městě pulzujícího společenského života a zároveň nabitém mystikou dějin. Čas je však pojem relativní, každému utíká jinou rychlostí a každý si ho rozděluje vlastním způsobem. Já a team Fénix rádia jsme měli to štěstí, že jsme zakusili čas vstřícnosti, klidu a pohody. Ptáte se kde? Ani se tomu nechce věřit, ale prožít jej můžete i vy, a to přímo v centru metropole, na Václavském náměstí.
Po domluvě s ředitelem hotelu Adria, panem Karlem Doubkem, míříme do spodní části Václavského náměstí, kde stojí jeden z pokladů současné Prahy. Automatické dveře vstupu už se otevírají a my přicházíme do elegantního prostoru recepce, kde nás vítá milý úsměv paní recepční Ivety. Oslovila nás příjemným hlasem, snad by se mohlo zdát, že ve čtyřhvězdičkovém hotelu to ani jinak být nemůže, avšak zde nepociťujete nucený úsměv. Svým individuálním přístupem, opravdou péčí a zájmem o každého hosta, se tak Adria řadí mezi těch několik málo míst, kde si rázem připadáte jako doma. V kombinaci se službami hotelové restaurace, už bych spíš mohl psát o ráji, tedy o domově všech. O vynikajícím chování personálu referujeme panu Romanu Talmanovi (Rooms Division Manager), jenž přisvědčuje a dodává, že takové prostředí je možné vytvořit jen v případě, že se zaměstnanci cítí dobře a vedení vnímají jako partnera.
Ubytování nabízí hotel od jednolůžkových pokojů až po apartmány, tudíž nic nebrání tomu, abyste sem vyrazili s celou rodinou. Kromě klasických služeb čtyřhvězdičkového hotelu na Vás čeká i milé překvapení lákající do hotelové restaurace. Není důvod mít obavy o své ratolesti, naopak, děti, nejlépe v doprovodu celé rodiny, jsou zde vítanými návštěvníky. Vstoupil jsem do pokoje, odložil si a šel otevřít okno. Čekalo mě další překvapení, překrásný výhled směrem k rozkvetlé Františkánské zahradě. Adria se též může pochlubit prestižním oceněním jako tzv. zelený hotel získala díky své péči o prostředí a dalším aktivitám nejvyšší ocenění Evropské unie pro ecohotely Ekoznačku – Květinu. Hotelový pokoj, řekli byste si, ale na mě opravdu dýchla atmosféra klidu, odpočinku. I na Vás tu čeká kouzelná atmosféra po celodenním mětském shonu.
Mirka Šimralová, která připravovala rozhovory, bydlí ve vedlejším pokoji. Když potřebuji doladit poslední detaily, beru si kartu od pokoje a jdu zaťukat na její dveře. Chvilku se nic neozývá, ale potom už se otvírají dveře a Mirka mě vítá slovy: "Mně se ani nechtělo vstávat, seděla jsem na posteli a užívala si klidu. Představ si, že mi tu dělalo radost pracovat a chystat rozhovory." A proto jsme vlastně přijeli, abychom mohli tento skvostný hotel světu ukázat a představit. Než ale začneme, jdeme se posilnit. Na recepci se setkáváme s mladým a velmi milým Jakubem Pažoutem ( Food & Beverage Manager), který nás vřele přivítá, a pak už následujeme jeho kroky po schodech směrem dolů do podivuhodné krápníkové jeskyně. Jedinečný prostor Vás okouzlí a vtáhne do své podzemní atmosféry. Vítá nás elegantní vrchní číšník Triton restaurantu, pan Josef Liška, máme prý říkat senior, protože rod Lišků zde bude pokračovat v této důležité práci. Jsem uchvácen i zde milým vystupováním, tlumeným hlasem, prostě elegancí prvorepublikového pána, jenž umí spojit profesionalitu a lidskost.
Jídelní lístek v Triton restaurantu, jak zní přesný název restaurace, nabízí množství opravdových gurmánských pokladů. Šéfkuchař Michal Novák je prostě muž na svém místě a rozhodně ví, jak hosta překvapit nejen tím, co mu připraví na talíř, ale také tím, jak mu to připraví na talíř. Z jídla cítíte nejen péči, ale i souhru celého teamu, který kuchyni vládne. Využil jsem možnosti a požádal pana Lišku, aby mi jídlo doporučil, což se ukázalo jako velmi výhodný krok. Kulajda s koprem a ztraceným vejcem nebo Nudle Vlasty Buriana s kuřecím masem, jablky a mandlemi naprosto uchvátily mé chuťové pohárky. Jsem zvědav, co zalahodí vašim chutím. V prostředí nádherné jeskyně jsme později zažili další překvapení v řadě, a to když nám Michal Liška přímo u stolu oflamboval Crêpes Suzette. Zážitkem bylo nejen sledovat souhru rukou, ale i výsledná chuť byla ohromující. Restaurant disponuje i vlastní vinotékou s pečlivě vybranými víny. Jedinou nevýhodou je, že v tak zajímavém prostředí obklopeni starostlivým personálem vám čas utíká, ani nevíte jak. Musíme pokračovat prací. Čekají na nás rozhovory. Jako první se rozhodl vstoupit před kameru pan Roman Talman. Provedl nás hotelem a poslouchat jeho poutavý výklad, byl balzám na duši, byli jsme zaujati natolik , že i kdyby nám vykládal, že se nacházíme v Berlíně, věřili bychom mu.
Po celou dobu naší návštěvy byl připraven nám se vším ochotně pomoci. Své manažerské povinnosti zvládá bravurně, což jsme pocítili i vtom, že naše kamera nemusela nikde dlouho čekat na scénu. Ale nás už netrpělivě očekával na slovo vzatý odborník svého oboru, pan Jakub Pažout.
V průběhu příjemné konverzace nám odhalil fakta o tom, jak umí v hotelu pomoci s přípravou a organizací konferencí a společenských akcí. Úchvatných prostor tak můžete využít i vy, a to i pro opravdu nezapomenutelné nejkrásnější okamžiky v životě, jako je svatební hostina či oslava jubileí. Majitele firem a obchodní ředitele podniků jistě potěší, že zaměstnanci hotelu jsou plně připraveni adaptovat prostředí jako konferenční prostor. Součástí je pochopitelně i možnost přípravy občerstvení podle přání hosta, a tak i o mě, coby alergika, by bylo perfektně postaráno.
Za něžné pohlaví se nám věnovala Markéta Ševčíková (marketing).
Při milém rozhovoru nám představila koncept hotelu pro průběh svateb. Myslíte, že už vás ničím nepřekvapí a hop, je to tu. Když si host bude přát na svém velkém dni hrdličky, musí být a budou hrdličky. Adria nenabízí nejen romantické svatby různých typů a s různým počtem hostů, zvládne se postarat o zábavu i pro vaše ratolesti, a jak jinak než na výbornou. Přemýšlím, kdy bude nejbližší příležitost, abych využil tak lákavé nabídky pro své blízké.
Natáčení ve společnosti odborníků na slovo vzatých utíká jako voda. Ani teď nekončí překvapení. Co byste asi nečekali, stejně jako já, je fakt, že k hotelu patří také věhlasná restaurace "U Pinkasů". Tam už nás očekává pan ředitel František Novotný.
Představil nám všechna patra vyhlášené české restaurace, v přízemí naleznete Vavřincovu kuchyň a Dolní sněmovnu, první patro vám ukrývá Krejčovnu, Horní sněmovnu, Brabcův salonek a restauraci Doma. Poslední název prý proto, že v těchto prostorách majitelé pobývali. Když půjdeme opačně, tedy do hloubky, pak nás ještě čeká Ledárna a Pinkasův sklep, což je zejména v letních měsících příjemná a vyhledávaná část. Patříte-li k milovníkům historie, umění a magického prostředí,pak rozhodně své kroky směřujte přímo na zahrádku, jež je usazena v bezprostřední blízkosti chrámu Panny Marie Sněžné. Prostor je opravdu pozoruhodný. Restaurace nabízí v průběhu roku mnoho akcí a skvělého vyžítí, dokonce se můžete přihlásit do soutěže, při níž poběžíte ze sklepa až do prvního patra s pivem a je na vás, zda dosáhnete rekordního času.
Čas určený pro splnění mého snu se bohužel nachýlil ke svému závěru. Nerad si balím veškerou techniku a připravuji štáb k přesunu, ale všechno krásné jednou končí. Rozhodně musím za všechny své kolegy poděkovat jak hotelu Adria, tak restauraci "U Pinkasů". Zároveň jsem nucen vydat jedno varování, které platí pro obě místa: jakmile jednou vejdete, nebudete chtít odejít! Ale svůj sen si tam určitě splnit běžte...
Jan Hejduk 2014