Chcete, aby se večeře zaručeně povedla ?

Napsal www.fenixradio.net (») v pátek 30. 3. 2012 v kategorii Ambrosia - vaření, přečteno: 941×
ambrosia-6-28-3.jpg

Milovaní vážení, mám pro Vás čerstvé zážitky, které si nemůžu nechat pro sebe, i když mě o to mé sobecké Já prosilo... Hele, klídek, mé sobecké Já, jo ? Moje sdílné Já si se zážitkama laskavě naloží jak je jemu libo, takže – nebylo by na čase to respektovat ? ? ?Ono je to totiž malinko složitější a záhy pochopíte nejen proč je mé sobecké Já tak sobecké, ale taky proč je to sdílné Já tak horlivé a sdílné... Vezu si z Roudnice plný pytel zážitků z natáčení Ambrosie a div divoucí, že mě něstíhala pokuta za pokutou za rychlou jízdu, jak jsem spěchala k peru a papíru, abych to na Vás mohla všechno vychrlit !Dnešní vaření mě uchvacovalo už od chvíle, kdy se mi doneslo, že budeme mít hosta. Hvězdného hosta ! Na pozvání do kuchyně kývla naše hvězdná víla Gábi Goldová, kterou jsem toužila poznat od chvíle, kdy jsem do rádia poprvé vkročila. Tato éterická bytost má v sobě totiž cosi magnetického a živoucího a já byla zvědavá, jestli je to i hmatatelné...Věřte mi, lidičky, je ! A bylo to všechno úplně jiný, než naslouchat hvězdným rozhovorům zakuklená v obýváku, kde mi existenci všech těch milých lidí zprostředkovávala jen sluchátka přilepená k hlavě. Skoro nedýchám, jak se mi vaří mozeček, čím bych Gábi uctila na uvítanou – cítím potřebu něčím ji obdarovat a potěšit...Pak symbolicky zvítězila jablonecká bižuterie a díky Bohu za velešikovné ruce mé sousedky a přítelkyně Tamarky ! Ta mrkne jen na fotku a už ví, co by jí slušelo. Vyrobila krásný náhrdelník a já úplně vidím, jak Gábi zdobí a já praskám ve švech pýchou, jakou to mám ale divotvornou sousedku – jak jen je možný, že jí ještě nikdo nepozlatil ruce ? ? ?S nachem ve tvářích spěchám ukázat dárek Lubošovi a to by ani nebyl on... prej : „Umělej plnovous, jo ?“ No lidi, poraďte – zabít, či nezabít ? Jo, přiznávám, tvar by vousům odpovídal, ale je tohle možný ? Pak jsem ho žít nechala, beztak to řekl jen ze závisti, protože nemá vlasy :-)Rychlé kafíčko a už už by Gábina mohla zazvonit u dveří. A stalo se. Jsem jako pionýrka na letišti, očekávaje přílet prezidenta Sovětského Svazu, svítí mi oči a musím zkontrolovat, jestli neslintám... no Altmanová, chovej se normálně, co to do tebe vjelo ? ? ? :-DMá očekávání Gabča nezklamala ani na pidivteřinu, podala mi ruku a bylo mi jasný, že tahle víla je vážně víloucí a že bude dnes pekelná legrace ! K Luboškovu překvapení naše hvězdná hostice okamžitě pochopila, kam bižuterie patří, nepřipínala si ho na bradu, nýbrž pod ni, tak, jak to mělo být a já byla šťastná, že jí vážně sluší. A představte si ! Dostala jsem za něj CD s věnováním a podpisem ! Mám ho tady, no fakt, kdo nevěří, ukážu ;-) A co víc – vezu jedno i Tamče, za její pečlivou práci ;-) Natáčení začalo vážně skvěle !Ale pak už jsme se museli dát do práce, protože většina z nás dostala hlad a k vytoužené večeři bylo ještě na tři hodiny daleko...Zavřeli jsme Gábi s kuchařkami Jáňou a Mirkou do kuchyně a já a Honza jsme se přitulili k mikrofonům, abychom mohli posluchačům zprostředkovat všechno, co se vedle dělo – alespoň zvukem, když už jsme si vůně a sršící energii museli nechávat pro sebe.A náš host se chopil své role velice zodpovědně a profesionálně, splynul s naším moderátorským šílenstvím, jako bychom se snad ani neviděli poprvé a jako by existoval nikdy neexistující scénář ! Báječně jsme se doplňovali a nezbytně nás Gábi krotila, když jsme se s Honzou dávili záchvaty smíchu – jak je nám prostě vlastní :-DŘíkala nám Doňo a Chuane a vyprávěla si s námi nejen o vaření s takovou přirozeností, že jsme až zapomínali na hlad, který dráždil naše chuťové buňky – a tolik to z té kuchyně vonělo ! Úplná Tsunami vůní se linula pod prahem a Gábi věrně popisovala bravurnost koncertu nožů a vařeček Jáni a Mirky, které ani nedutaly nadšením, že se můžou plně věnovat vaření a můžou konečně ignorovat naše moderátorské hlody, kterýma je pokaždé deprimujeme :-)Jó, jó, vážení, přiznávám, že není často snadné vařit a přitom sledovat, co my dva s Honzou plodíme – kdo poslouchá Ambrosii, tak ví... Díky Gábině ale pořad dostával tvar a obpleten jejími písněmi vplouval do uší na celém světě, jako by patřil k vodě a vzduchu a dalším věcem, které život dělají životem...Pojala jsem vůči Lubošovi podezření. Že ten syčák má nějaký měřící zařízení, který kontroluje náturu hostů a díky němu se mu pak daří zvát jen lidi, co srší energií a lidskostí ? ? ? Co host, to bezva člověk a to jde o HVĚZDY, podotýkám ! ! ! Nemuseli by bejt vůbec tak fajn, jak jsou, mohli by se tvářit, že to teda v rámci popularity nějak „přežijou“ a nemuseli by reagovat na naše bláznění s takovým nadšením a sdílet ho s náma !Nemůžu se na to Luboše ptát... řekl by : „No Renuno ! Ty nejsi vůbec normální !“ a měl by pravdu :-D A tak si bez otázek užívám přítomnost hvězd, jakou je beze sporu i Gábi a tiše žasnu nad její přátelskostí a smyslem pro legraci. Imaginárně smekám pomyslný klobouk, protože tahle holka je vážně milé stvoření a přitom – věřte tomu, že by měla bejt na co pyšná, že se má čím honosit a že vůbec není „obyčejným“ člověkem, takže na určitý nadhled a odměřenost by tu nárok byl !Tyhle nároky ale asi nemá, protože si s námi povídala, jako bychom se znali roky a já znovu a znovu kroutím hlavou v úžasu nad tím, proč některé celebrity zpychnou a nesníží se ke komunikaci s „prostým lidem“ a proč jiné na svou úroveň nezapomínají a žádný rozdíl i s ohledem na svůj um nepřipustí ?Asi je nesmysl pídit se po takových věcech, ale znáte mě – pídím já se někdy po něčem, co smysl má :-D ? Proto si raději užiju hvězdnou společnost a nechám se unášet mléčnou drahou z neznáma do neznáma, čerpat inspiraci, kterou hvězdy umí dát a potají si schovávám hvězdný prach, který víříme za kočárem, protože člověk nikdy neví, kdy bude potřebovat čarovat ;-)Nedivím se už náboji, který sálá z Gábininých písní... Dává do nich sebe, opravdově a duší, je skromná a přitom tolik bohatá ! Až ji někde potkáte a ona se usměje, pak věřte, že ten úsměv byl skutečně váš. Žádná profesionální tvář a póza. A to se tak často nestává...Vzkaz všem malým holčičkám, které až vyrostou, chtějí být Arabelou : Moje milé malé princezny ! Být Arabelou je možná fajn, ale buďte chytré ! Lepší je stát se Gábi Goldovou ! Proti ní je totiž Arabela mejdlo i se svým zázračným prstenem ! Existují mnohem silnější kouzla... třeba kouzlo osobnosti ;-)

  S láskou Vaše Altmanka, lidičky :-)

RECEPT : 

AMBROSIA  5.díl  18.2.2012 – vysíláno 22.2.201

Moderují :Chuan Johanes Hejduk and Doňa René Altmaňos.

V kuchyni řádí : Madmasel Žizel Žané Medvědýtos und Mirkysíto Šimráto Bella.

 Co budeme žráti :

 Medvědí kuřecí směs se šimravou rýží.

 Jablíčka v pyžámku pod smetanovou peřinkou.

 

 

         Medvědí směs si k přípravě žádá :

         3 kuřecí prsní řízky,

         3 kuřecí stehenní řízky,

         1 větší cibule,

         1 menší pórek,

         3 větší žampióny,

         1 šlehačka 30%,

         olej na smažení,

         sůl, pepř a kari koření,

         5 sáčků rýže.

 

         Na oleji osmahneme cibulku nakrájenou na proužky a když je krásně do zlatova, orestujeme na ní na nudličky nakrájené prsní a stehenní masíčko. Osolíme, opepříme, dochutíme kari kořením a necháme osmahnout.Mezitím si oloupeme žampiónky a nakrájíme je na plátky a také pórek pokrájíme na kolečka – jeho bílou a zelenou část ve stejnoměrném množství. Obojí pak přidáme k masu, které tím zasypeme a necháme prosáknout a změknout.

Asi po patnácti minutách směs zalijeme šlehačkou a provaříme až do chvíle, kdy smetana začne houstnout. Pod pokličkou necháme bez varu dojít a mezitím se vrhneme na rýži...Pokud zvolíme variantu rýže sáčkové, není co řešit – propláchnuté sáčky vlažnou vodou vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme podle typu rýže do měkka.TIP : Nejlepší šimravá rýže je Parboiled, nerozváří se, nelepí, dobře absorbuje případné koření přidané do vody při vaření...

 

 

         Na jablíčka v pyžámku potřebujeme :

         3 – 4 velká jablka,

         2 vejce,

         20dkg hladké mouky,

         1dcl mléka,

          5 dkgcukru krupice, špetka soli, skořice,

         šlehačka ve spreji,

         moučkový cukr na obalování,

         olej na smažení.

 

         Oloupaná jablíčka zbavíme jadřinců a nakrájíme na silnější plátky.

         Vejce rozšleháme s cukrem, špetkou soli a smícháme s mlékem a hladkou moukou v mírně husté těstíčko. V něm pak namáčíme plátky jablek a smažíme v rozpáleném oleji.

         Ještě horká usmažená jablíčka obalujeme v moučkovém cukru smíchaném se skořicí a na talířku zdobíme šlehačkou.

         TIP : Můžeme opyžámkovat třeba i banán, ale ten je pak lepší s vanilkou, skořice patří jablíčkům...

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentování tohoto článku je vypnuto.